Hennis-Plasschaert voor F-35 in Italië

Geplaatst op 7 juli 2014 | Dossier: Economie & werkgelegenheid | Het project | Samenwerking |

Printen Mailen

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie is vandaag (maandag 7 juli) in Italië en brengt een werkbezoek aan de F-35 assemblage fabriek in Cameri nabij Milaan.

 

Italië is, net als Nederland,  sinds 2002 deelnemer in het F-35 programma en heeft vorig jaar op de Italiaanse vliegbasis Cameri een eigen assemblagelijn geopend (de FACO = Final Assembly and Checkout). In deze fabriek worden naast de assemblage van F-35 toestellen ook vleugels geproduceerd. Op dit moment staan er drie Italiaanse toestellen op de assemblagelijn. Deze lijn is een kopie (op kleinere schaal) van de F-35 assemblagefaciliteit in Fort Worth, Texas.

Nederland en Italië hebben in 2004 het initiatief genomen om mogelijkheden voor samenwerking tussen de Europese F-35 partners te bezien. Een van die mogelijkheden is dat Nederland F-35 toestellen in de FACO-fabriek in Cameri laat bouwen en dat Italië in Nederland onderhoud laat plegen aan motoren en vliegtuigcomponenten.

Het is Hennis’ eerste officiele bezoek aan Italië. Ze spreekt ook met haar Italiaanse collega Roberta Pinotti over de F-35.

(bron: Defensie)

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers