F-35 mag weer de lucht in

Geplaatst op 25 juni 2014 | Dossier: Het project |

Printen Mailen

Van onze redactie

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen van het type F-35A gaan vandaag (woensdag 25 juni) weer de lucht in. Dat meldt de Amerikaanse luchtmacht.

De toestellen bleven sinds maandag in Florida aan de grond. Toen vloog op de luchtmachtbasis Eglin in het noordwesten van de staat een F-35 bij het opstijgen in brand. De F-35A vertrok om 9:15 voor een trainingsvlucht. De piloot merkte tijdens de start de brand op en brak de start af. Hij kon veilig uit het toestel komen. De brand werd geblust. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht. Het Amerikaanse ministerie van Defensie neemt aan dat het om een incident gaat. Vliegtuigbouwer Lockheed Martin helpt met het onderzoek.

De brand is het tweede incident met een F-35 in korte tijd. Half juni werd bij een toestel een olielek geconstateerd. Daarop moesten alle F-35’s aan de grond blijven.  In 2011 werd de F-35A testvloot eveneens enkele weken aan de grond gehouden na een brand. Toen bleek de oorzaak te herleiden tot een defecte klep in het Integrated Power Package (IPP) subsysteem. Dit IPP fungeert onder meer als ‘startmotor’ voor de Pratt & Whitney F135 turbofan.

De luchtmacht heeft al twee testtoestellen gestationeerd op Eglin, de F-001 en F-002. Nederland wil 37 F-35’s bestellen. Naar verwachting worden de toestellen vanaf 2019 geleverd en gaan de huidige vloot met F-16’s vervangen. Andere landen die met de nieuwe straaljager gaan vliegen zijn Groot-Brittannië, Israël, Italië, Noorwegen, Turkije, Australië, Japan en Zuid-Korea.

Medio juli maakt de F-35 zijn Europese debuut. Drie toestellen worden vanuit Amerika overgevlogen naar airshows in Groot-Brittannië.

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers