“F-35 kost per stuk 62 miljoen euro”

Geplaatst op 20 juni 2014 | Dossier: Het project |

Printen Mailen

Riekelt Pasterkamp

De F-35 kost Nederland 62 miljoen euro per stuk, zegt kolonel Marten Hendriksma. “Dat is niet duurder dan andere gevechtstoestellen.”

Hendriksma, hoofd afdeling jachtvliegoperaties bij de Koninklijke Luchtmacht, leidde vrijdag tijdens de Luchtmachtdagen op de vliegbasis Gilze-Rijen een masterclass over de F-35. Hij deed dat in de buik van een Hercules C-130.

Volgens Hendriksma is de luchtmacht “een klein beetje laat” met de aanschaf van de F-35. “Er waren tegenslagen in het programma en we moesten lijdend aanzien hoe debatten over de F-35 in de Tweede Kamer werden gevoerd.” Vorig jaar september besloot de regering tot aanschaf van 37 toestellen voor een maximumbedrag van 4,5 miljard euro. De luchtmacht heeft al twee testtoestellen. Die vliegen vanaf de luchtmachtbasis Eglin in Florida.

Het huidige gevechtsvliegtuig van de luchtmacht, de F-16, is op, benadrukte Hendriksma. “Het toestel is niet zelfstandig inzetbaar onder dreiging zoals in bijvoorbeeld Syrië, maar afhankelijk van ondersteuning door andere vliegtuigen voor de verdediging. De F-16 was ooit een superparaplu die boven het gevechtsveld hing, maar hij gaat een beetje moeilijk open en dicht.”

De F-35 is niet te zien tijdens de Luchtmachtdagen, vandaag en morgen op Gilze-Rijen. Wel het zeven keer kleinere model van de Friese modelbouwer Jolmer Tilstra. Vliegtuigbouwer Lockheed Martin is er met de cockpitsimulator en testvlieger Billie Flynn. De luchtmacht deelt posters en bouwplaten van de F-35 uit. Op een billboard bij de uitgang wordt de bezoeker opgeroepen om in 2016 weer naar de Luchtmachtdagen te komen. Ook daarop is een F-35 te zien.

Thema dit jaar is ”Operatie Luchtsteun”. Het publiek krijgt informatie over materieel, werkwijze en de wereldwijde inzet van de luchtmacht. Ook is te zien hoe redding- en blusoperaties verlopen en hoe het er aan toegaat in een cockpit. Er worden ongeveer 200.000 bezoekers verwacht, aldus een woordvoerder van de Koninklijke Luchtmacht.

 Foto: Een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht vrijdag tijdens de Luchtmachtdagen op de vliegbasis Gilze-Rijen.

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers