JSF’s mogen hun vleugels uitslaan

Geplaatst op 19 april 2013 | Dossier: Het project |

Printen Mailen

Bron: http://www.telegraaf.nl

De Nederlandse JSF-testtoestellen vliegen waarschijnlijk toch de stalling uit. Minister Hennis (Defensie) overweegt de straaljagers over te brengen naar de Amerikaanse luchtmachtbasis Eglin, waar de Nederlandse JSF’s alsnog deel kunnen uitmaken van het testprogramma.

De Amerikaanse generaal Christopher Bogdan, leider van het JSF-programma, deed Hennis daartoe gisteren een voorstel. Tot gisteren leek het er nog op dat Nederland zijn testtoestellen in de stalling moest laten staan van fabrikant Lockheed Martin in Texas vanwege vertraging van de testfase. Hoewel de vliegtuigen al betaald (bij elkaar zo’n 212 miljoen euro) en klaar zijn, kan Nederland pas in 2015 aanhaken bij het trainingsprogramma. De Nederlandse piloten zien tandenknarsend toe hoe hun Britse en Amerikaanse collega’s al in de kisten vliegen. Onderwijl kan Lockheed Martin Nederland 900.000 euro in rekening brengen voor het stallen van één toestel voor een half jaar.

Kosten omlaag

Bogdan zei te begrijpen dat dit zuur is voor Nederland. “Daarom biedt ik ook aan de Nederlandse toestellen toe te voegen aan het technische testprogramma, zodat voor alle negen partnerlanden de kosten omlaag gaan.” Bogdan zegt de Nederlandse jagers goed te kunnen gebruiken om geluids- en bliksemtesten mee te doen. Hennis heeft hier wel oren naar en zal het voorstel nader uitwerken.

Volgens Bogdan, die zich onlangs nog zeer kritisch uitliet over fabrikanten Lockheed Martin en Pratt & Whitney, loopt het JSF-project veel voorspoediger dan voorheen. “Ik ben geen cheerleader voor de JSF, maar ik zie de efficiëntie toenemen en de kosten dalen. Dat moet ook wel, want anders zal Lockheed Martin nooit 3160 vliegtuigen kunnen verkopen.”

Bogdan gaat er van uit dat Nederland 85 toestellen bestelt, zoals ooit het plan was. “Er is mij nooit door de Nederlandse regering meegedeeld dat het er minder moeten worden.” De stuksprijs, voor Nederland geraamd op 65,2 miljoen euro, gaat omhoog als er minder worden besteld.

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers