“F-16’s luchtmacht beperkt inzetbaar”

Geplaatst op 10 juni 2014 | Dossier: Het project | Samenwerking |

Printen Mailen

Riekelt Pasterkamp

EGLIN AIR FORCE BASE – “Gevechtsvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht zijn de komende jaren beperkt inzetbaar. Er zijn landen waar ik niet meer met een F-16 durf te opereren”, zegt kolonel Bert de Smit.

Volgens De Smit, commandant van het Nederlandse F-35-detachement  op Eglin Air Force Base in de Amerikaanse staat Florida, is Nederland bij eventuele toekomstige luchtoperaties meer en meer afhankelijk van de Verenigde Staten. “Onze F-35’s worden pas vanaf 2019 operationeel. Tot die tijd moeten we het doen met de F-16. Maar in Afghanistan zou ik nu graag beschikken over F-35’s”, aldus de kolonel maandag (9 juni) tegen bezoekende journalisten.

In september vorig jaar besloot de regering tot aanschaf van 37 F-35’s voor een bedrag van 4,5 miljard euro. Twee al gekochte testtoestellen staan op Eglin. De Smit is een van de twee Nederlandse F-35-vliegers. De trage politieke besluitvorming speelt de eenheid parten. “We zijn gestart met een jaar achterstand. Hoewel we veel van de verloren tijd hebben ingehaald, zijn er soms nog problemen. Met een bepaald computersysteem kunnen we bijvoorbeeld pas twee maanden later dan we willen aan de slag.”

Uitdaging voor De Smit en zijn team is ook de beschikbaarheid van het duo Nederlandse toestellen. Een van de twee is op dit moment elders in de Verenigde Staten voor modificatie. Het andere toestel – de F-002 – maakte deze week de 100 vlieguren vol. Technisch personeel van de luchtmacht mag alleen sleutelen aan Nederlandse toestellen. De Nederlanders blijven tot het einde van dit jaar op Eglin. Dan verkast de eenheid naar Edwards Air Force Base in Californie.

EGLIN AIR FORCE BASE – Grondpersoneel maakt maandag (9 juni) de tweede Nederlandse F-35, de F-002, gereed voor inzet. Foto: Riekelt Pasterkamp

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers