”F-35 mogelijk in 2016 naar Luchtmachtdagen”

Geplaatst op 17 juni 2014 | Dossier: Het project | Samenwerking |

Printen Mailen

Riekelt Pasterkamp

Een van de twee Nederlandse F-35’s komt mogelijk in de zomer van 2016 naar de Luchtmachtdagen. Dat heeft een woordvoerder van de luchtmacht gezegd tegen F35.nl

In 2016 zijn de Luchtmachtdagen op de vliegbasis Leeuwarden. Dat is een van de twee Nederlandse bases waar op termijn F-16’s vervangen worden door F-35 Joint Strike Fighters. Volgend jaar zijn er geen Luchtmachtdagen. “We doen er alles aan om in 2016 een toestel naar Leeuwarden te halen”, aldus de luchtmachtwoordvoerder.

Komende vrijdag en zaterdag (20 en 21 juni) staan de poorten van de vliegbasis Gilze Rijen open. De Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin is aanwezig met een cockpit-simulator van de F-35. In de zogenaamde Future Shelter is ook het (echt vliegende) F-35-model van de Friese modelbouwer Jolmer Tilstra te zien.

De F-35 maakt in juli zijn Europese debuut. Drie toestellen steken de oceaan over en zijn van 11 tot en met 13 juli aanwezig op de Royal International Air Tattoo (RIAT) in Fairford. Daarna zijn ze te zien tijdens de Farnborough International Air Show. De beslissing om de F-35 voor het eerst buiten de VS te laten vliegen werd genomen na gesprekken tussen de Engelse en Amerikaanse ministers van Defensie. Het is volgens hen een demonstratie van de positieve ontwikkeling die het F-35-programma doormaakt.

Ongeveer 15 procent van iedere F-35 wordt in Engeland gebouwd. Het land heeft drie F-35’s op Eglin Air Force Base in Florida die worden gebruikt voor de opleiding van vliegers voor de luchtmacht en marine. Het is de bedoeling dat het eerste F-35-squadron van Groot-Brittannie in 2018 operationeel is.

 

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers