Vliegen met F-35 in Florida

Geplaatst op 18 juni 2014 | Dossier: Het project | Samenwerking |

Printen Mailen

Riekelt Pasterkamp

In Florida worden vliegers en technisch personeel van de Koninklijke Luchtmacht ingewijd in de geheimen van de F-35.

Om de piloot makkelijk in en uit de cockpit te krijgen, voert iedere F-35 een handig uitklapbaar trapje met zich mee. Mag ook wel voor die prijs. Een F-35 kost, afhankelijk van de versie en de dagkoers van de dollar, een slordige 65 miljoen euro. Daar krijgt de koper niet alleen een vijfde generatie stealth gevechtsvliegtuig voor, maar ook een computersysteem met alle technische documentatie over onderhoud en logistiek – genaamd ALIS (Autonomic Logistics Information System). Amerikanen spreken de afkorting uit als een vrouwennaam. “We kunnen alleen vliegen als Ellis het wil.”

Echt

Eglin Air Force Base –kortweg Eglin– ligt in de pannensteel van Florida. Goed klimaat, bijna altijd zonnig en de Golf van Mexico als vlieggebied. Amerikanen, Britten en Nederlanders testen op Eglin hun nieuwste gevechtstoestel, de F-35, ook wel bekend als Joint Strike Fighter. Het is voor het eerst dat Amerikanen bij deze Operationele Test & Evaluatiefase samenwerken met buitenlandse partners.

In september vorig jaar besloot de regering tot aanschaf van 37 F-35’s voor een maximumbedrag van 4,5 miljard euro. Nederland kocht al eerder twee testtoestellen, de F-001 en de F-002. Defensie hoopt volgend jaar het contract voor de resterende toestellen te kunnen tekenen. Die komen dan vanaf 2019 naar Nederland.

”De F-35 is geen toestel op de tekentafel, geen vliegtuig op papier”, zegt majoor Laurens Jan Vijge. “Hij vliegt echt. En goed.” Op 18 december maakte Vijge vanaf Eglin met de F-001 als allereerste Nederlander een vlucht in de F-35. Helemaal alleen omdat er geen tweezitters van de F-35 bestaan. ”De simulator is heel realistisch, dus in het echt zijn er weinig verrassingen. In de simulator kun je links, rechts en achter je kijken. Als er een motorbrand wordt gemeld, is er zelfs een rookspoor te zien.”

Verschillen

Vijge zet in Florida samen met zijn collega kolonel Bert de Smit de opleiding voor Nederlandse vliegers en grondpersoneel op. De Smit maakte in april als tweede Nederlandse piloot zijn eerste vlucht met een F-35. Hij deed dat in een Amerikaans toestel. “Op Eglin staan twee Nederlandse toestellen, drie Britse en achttien Amerikaanse. We vliegen in elkaars toestellen. Verschillen zijn er niet.”

Later dit jaar volgen nog twee piloten van de luchtmacht hun opleiding op de F-35. De Nederlanders blijven tot het einde van dit jaar op Eglin. Dan verkast de eenheid naar de andere kant van de Verenigde Staten, naar Edwards Air Force Base in Californie. De Smit: “Op vijf dagen per jaar na is het daar altijd mooi weer.”

Bruut is de omschrijving die De Smit, commandant van de Nederlandse opleiding- en trainingseenheid voor de F-35, geeft aan het toestel. “Het is in alle opzichten een steviger kist dan de F-16.” Ook qua geluid? “Dat heb ik nog niet kunnen ontdekken. De F-16 heeft een hoog geluid. De F-35 produceert een donkere sound.”

Foto: kolonel Bert de Smit. commandant van de Nederlandse opleiding- en trainingseenheid voor de F-35.

 

 

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers