Eerste in-flight raketlancering F-35

Geplaatst op 11 juni 2013 | Dossier: Het project | Vrede & veiligheid |

Printen Mailen

Van onze redactie

Een F-35A Lightning II heeft op 7 juni de eerste in-flight raketlancering van een AIM-120 C5 AAVI (AMRAAM Air Vehicle Instrumented) uitgevoerd. De vlucht werd uitgevoerd door Amerikaanse luchtmacht met als piloot luitenant-kolonel George “Boxer” Schwartz. Het vliegtuig, de AF-1, lanceerde de raket boven de Point Mugu Zee Test Range bij Los Angeles.

Bijzonder aan de F-35 is dat alle wapens en raketten tijdens de vlucht in het toestel zitten. Bij lancering valt de raket naar beneden. Na enkele seconden vervolgt het projectiel zijn weg.

Overste Schwartz na afloop van de lancering: “Het is een bewijs van de samenwerking tussen industrie en luchtmacht. Ze hebben duizenden en duizenden uren gewerkt om te komen tot dit punt”, zegt Schwartz, die naast zijn rol als testpiloot fungeert als de F-35 Integrated Test Force  Director op Edwards Air Force Base. “Het is fantastisch om te zien dat het allemaal werkt. We draaien de komende maanden veel extra testvluchten met bewapening om de uitgebreide mogelijkheden van het toestel te beproeven.”

De Amerikaanse luchtmacht wil eind 2016 haar eerste squadron met 12 F-35’s operationeel hebben. De opleiding van piloten op Eglin Air Force Base is in volle gang en de eerste operationele testtoestellen zijn geleverd.

Klik hier voor een video van de eerste in-flight raketlancering;

http://www.youtube.com/watch?v=5EnttHIgx8s

Lees meer over:

Deel dit artikel:

Terug naar boven
Tweets by @nifarp

Dossiers